Lactobacillus - co to je, kde se vyskytuje?

Lactobacillus je rod bakterií mléčného kvašení, které hrají důležitou roli v lidském zdraví, zejména pokud jde o trávicí systém. Tyto bakterie jsou přirozeně přítomny v našem těle, ale také se hojně využívají jako probiotika v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.

Co přesně jsou bakterie rodu Lactobacillus?

Jsou to gram-pozitivní, nesporulující tyčinky, které fermentují cukry za vzniku kyseliny mléčné jako hlavního produktu. Právě díky produkci kyseliny mléčné pomáhají udržovat kyselé prostředí v některých částech těla, jako je vagina nebo trávicí trakt, což brání růstu patogenních bakterií.

Lactobacily se přirozeně vyskytují v ústech, trávicím traktu a vagině zdravých jedinců. Jsou také hojně zastoupeny v kvašených potravinách, jako je jogurt, kefír, kysané zelí, kimchi nebo kvašené uzeniny. V potravinářství se často používají jako startovací kultury pro výrobu fermentovaných mléčných výrobků.

Proč jsou ale lactobacily tak důležité pro naše zdraví?

Zde je několik klíčových důvodů:
1. Podporují trávení - lactobacily pomáhají rozkládat složité sacharidy, bílkoviny a tuky v potravě, čímž usnadňují trávení a vstřebávání živin. Některé kmeny produkují enzymy, jako je laktáza, která pomáhá trávit mléčný cukr laktózu.
2. Posilují imunitu - zdravá střevní mikroflóra, jejíž součástí jsou i lactobacily, je nezbytná pro správné fungování imunitního systému. Tyto bakterie interagují s imunitními buňkami ve střevě a pomáhají regulovat imunitní odpověď.
3. Brání růstu patogenů - lactobacily soutěží s potenciálně škodlivými bakteriemi o živiny a prostor ve střevě. Produkují také antimikrobiální látky, jako jsou bakteriociny a peroxid vodíku, které inhibují růst patogenů.
4. Produkují vitamíny - některé kmeny lactobacilů jsou schopny syntetizovat vitamíny, zejména vitamin K a některé vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro celkové zdraví.
5. Zlepšují duševní zdraví - střevní mikroflóra komunikuje s mozkem prostřednictvím osy střevo-mozek. Některé studie naznačují, že probiotika obsahující lactobacily mohou pomoci zmírnit příznaky úzkosti a deprese.

Vzhledem k těmto přínosům pro zdraví se lactobacily často používají jako probiotika v doplňcích stravy a funkčních potravinách. Probiotické kmeny, jako je Lactobacillus acidophilus, L. rhamnosus nebo L. plantarum, se ukázaly jako účinné při léčbě a prevenci různých zdravotních problémů, od průjmu po ekzém.

Představte si lactobacily jako malé strážce našeho zdraví, kteří neúnavně pracují v našem trávicím systému. Jsou jako přátelští policisté, kteří udržují pořádek ve střevní čtvrti, brání vstupu darebáků a podporují celkovou pohodu komunity. Pečovat o tyto mikroskopické pomocníky prostřednictvím zdravé stravy a případně i probiotických doplňků se rozhodně vyplatí pro naše celkové zdraví a pohodu.

Chcete se dozvědět více informací o doplňku stravy a střevním mikrobiomu? Navštivte naši rubriku Doplňky stravy Harmonelo.

Probiotika a prebiotika  lze zakoupit na e-shopu Harmonelo.

Chcete mít produkty Harmonelo o 25% levnější? Stačí se na Harmonelo.com zaregistrovat. 

Registrační formulář naleznete zde.

Máte zdravotní potíže a potřebujete poradit s výběrem probiotik a prebiotik?

Kontaktujte nás na sluzby@babyneeds.cz.

Zdroje:
1. Heeney, D. D., Gareau, M. G., & Marco, M. L. (2018). Intestinal Lactobacillus in health and disease, a driver or just along for the ride?. Current opinion in biotechnology, 49, 140-147.
2. Markowiak, P., & Śliżewska, K. (2017). Effects of probiotics, prebiotics, and synbiotics on human health. Nutrients, 9(9), 1021.
3. Plaza-Diaz, J., Ruiz-Ojeda, F. J., Gil-Campos, M., & Gil, A. (2019). Mechanisms of action of probiotics. Advances in Nutrition, 10(suppl_1), S49-S66.
4. Sánchez, B., Delgado, S., Blanco‐Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research, 61(1), 1600240.